dilluns, 30 de juliol del 2007

Opinar sobre les infraestructures per fer demagògia


Fa alguns mesos que ens trobem immersos en un debat polític entorn de les infraestructues de Catalunya arrel de les últimes incidències i avaries de la xarxa de trens de rodalies i de les apagades de llum de Barcelona.

Com no podia ser d'altra manera, alguns sectors polítics i civils, han estat més interessats en utilitzar aquesta problemàtica com a eina per a desacreditar el govern de la Generalitat que no pas per a proposar solucions als afectats. No estic gens d'acord amb les lectures simplistes i poc rigoroses que centren totes les crítiques i la responsabilitat del problema sobre el seu "rival" polític. En matèria d'infraestructures la planificació a llarg plaç és molt important ja que la majoria dels projectes tenen un termini d'execució plurianual. A més a més, si tenim en compte que les competències estan repartides entre les diferents administracions (Estat, Generalitat i ajuntaments) la complexitat per determinar la responsabilitat augmenta.

Per tots aquests motius, crec que la problemàtica de les infraestructures s'ha sobre dimensionat per treure'n beneficis polítics. Pel què fa a la responsabilitat de les administracions crec que totes hi tenen certa culpa. Des de l'antic govern de CiU a la Generalitat fins al del PP a l'Estat. Sense amagar la responsabilitat que tenen els governs de PSC i PSOE de posar-hi fil a l'agulla i assegurar-se que no es repeteixin errors similars en el futur.

Per a més informació podeu veure les declaracions del President Montilla sobre les inversions de l'Estat a Catalunya.