dijous, 30 d’abril del 2009

Proposta per ordenar l'espai públic de la Seu

El grup de Progrés a l’Ajuntament de la Seu ha presentat una proposta per tal d’elaborar una ordenança municipal que reguli la instal·lació de terrasses a la via pública per d’establiments d’hostaleria. Amb aquesta proposta es pretén iniciar els estudis que han de servir de referència per regular l’ocupació de la via pública amb taules i cadires i/o terrasses.

També proposa implicar el sector de l’hostaleria per tal que puguin participar i opinar durant el procés d’elaboració de la ordenança municipal.

Aquesta iniciativa pretén elaborar una ordenança municipal reguladora que determini les característiques tècniques i estètiques de les llicències per ocupar la via pública amb taules i cadires i/o terrasses. Actualment, La Seu compta amb un gran nombre d’establiments del sector de la hostaleria que ocupen la via pública amb taules i cadires i/o terrasses, sobretot durant els mesos de primavera i estiu.

Una ordenança d’aquest tipus regularia aspectes com el temps màxim de l’autorització, el tipus d’establiments autoritzats, els elements permesos, l’espai a ocupar, les condicions d’ús, el muntatge i el desmuntatge, la superfície, els horaris, els materials, els colors, etc. L'estudi també hauria de contemplar un sistema de control i seguiment per vetllar pel correcte funcionament i compliment de la llicència en qüestió.

De fet, el Pla General d’Ordenació Urbana de la Seu del 2002, en la seva disposició addicional, ja contemplava la obligació que en el termini de 2 anys, des de la seva aprovació definitiva, calia elaborar una ordenança municipal de via pública i del paisatge urbà. Aquest termini s’ha superat amb escreix sense que s’hagi iniciat el procés per a la seva aprovació.

Cal donar compliment a l’acord del 2002 del Pla General que preveia definir les característiques de les terrasses. No tenir aquesta ordenança provoca i provocarà, en un futur, problemes en l’estètica i en la utilització de la via pública per part dels ciutadans.

dimarts, 28 d’abril del 2009

Manifest dels 30 anys d'Ajuntaments democràtics

"Trenta anys després de les primeres eleccions municipals democràtiques, celebrades el 3 d’abril de 1979, la gent del PSC-Progrés i IC-Verds reunida a La Seu d’Urgell, volem manifestar:

1er) L’orgull d’haver participat des del govern de l’Ajuntament en l’històric procés de transformació i millora que ha conegut la nostra ciutat, un procés obert i participatiu que ha generat la il·lusió i la complicitat d’una àmplia majoria dels urgellencs.

2n) L’accent social i cultural en l’acció política; la democratització de l’administració pública local; l’aprovació del Pla General d’Ordenació Urbana del 1980 i la seva actualització l’any 2002; el procés de recuperació després dels tràgics aiguats de 1982; la fita dels Jocs Olímpics de 1992; l’aposta per la qualitat de l’espai públic i dels equipaments col·lectius i el lideratge de La Seu al Pirineu, són alguns dels trets definidors que han inspirat els Ajuntaments de Progrés i que han marcat profundament el present i el futur de La Seu.

3er) L’agraïment molt sincer per la important contribució dels regidors de tots els grups polítics que han format part dels consistoris municipals en els darrers 30 anys, així com per l’ajut inestimable del conjunt dels urgellencs, sense el qual hauria estat impossible l’assoliment dels ambiciosos objectius de benestar col·lectiu que varen plantejar- se des del primer moment.

4rt) La plena convicció que el projecte i el model de ciutat que hem anat conformant durant els governs de Progrés, 1979-2003, són avui plenament vigents i que són la més segura garantia de futur per a la nostra ciutat.

5è) Reiterar el compromís de les dues formacions polítiques que han donat suport a aquest projecte al llarg dels anys, el PSC i IC, de continuar treballant amb la il·lusió renovada pel model de ciutat ordenada, culta, cohesionada i respectuosa amb el seu entorn natural."

divendres, 17 d’abril del 2009

El Pirineu d'Obiols i Domenjó

Els escriptors alturgellencs Joan Obiols i Isidre Domenjó presentaran aquest dissabte en un acte conjunt els seus dos nous llibres, ‘La Gramola’ i ‘Pensar el Pirineu’, que tenen com a nexe d’unió el territori pirinenc. L’acte de presentació d’aquestes dues obres està previst a les sis de la tarda, a l’Hotel Andria de la Seu.

Per una banda, Joan Obiols presenta el llibre la “Gramola” amb un recull de relats orals al llarg de l’Alt Pirineu i l’Aran dintre de la col·lecció “El Pirineu i la poesia de la història”. D’altra banda, Isidre Domenjó, presenta per aquest Sant Jordi un llibre que recopila una selecció d’articles d’opinió sobre el Pirineu.


La reivindicació de la vegueria, les relacions amb Andorra, les noves tecnologies, l’aeroport i el tren, són algunes de les temàtiques que aborda “Pensar el Pirineu”. De ben segur que serà un acte molt interessant i didàctic que valdrà la pena no perdre’s.

dijous, 16 d’abril del 2009

Les antenes de la Seu i el Centre Cultural les Monges

Des del nostre grup a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell hem presentat una proposta de plenari amb l’objectiu d’elaborar un estudi tècnic que determini les superfícies útils i l’estat actual de les mateixes del bloc més antic del Centre Cultural “les Monges”. Amb la proposta també es pretén obrir un període de reflexió entre tots els grups polítics per determinar i consensuar les possibilitats, necessitats i usos futurs per tal de completar el Pla Director.

Progrés recorda que el Centre Cultural “les Monges” és un conjunt de tres grans edificis ubicats al centre de la Seu i amb una superfície construïda molt important que ha permès donar cabuda de forma satisfactòria a les escoles municipals i a altres activitats lligades a la formació.

També que enguany fa deu anys de la compra d’aquest complex cultural i educatiu i que, des de llavors, s’han planificat els usos que havia d’encabir, de forma consensuada, a través d’un Pla Director que va servir de base per a les posteriors obres realitzades.

Dels tres grans blocs que consta aquest complex, el bloc més antic i que gira al voltant de l’antiga església de la Immaculada no té encara els usos definits ni s’hi han realitzat obres de reforma.

Actualment, en aquest bloc hi ha una superfície aproximada d’uns 1.000 metres quadrats repartits en quatre plantes que ofereixen noves possibilitats pel desenvolupament d’activitats culturals i formatives. Cal planificar la utilització d’aquests espais per tal de garantir-ne una gestió eficaç i racional dels mateixos.

L’edifici de les Monges s’ha convertit en un centre de referència de cultura i formació i cal planificar degudament la gestió dels espais que resten per no caure en la improvisació d’altres vegades.

La Torre, que es situaria al Pla de les Forques, permetria agrupar les antenes que es troben disperses pel centre de la Seu.

Aquesta actuació era un dels principals projectes del programa Territorios Digitales (2003/2006) sense que s’arribés a materialitzar.

Per altra banda, també hem presentat una proposta pel plenari amb la finalitat d’encarregar un estudi tècnic per a la construcció d’una torre de comunicacions al Pla de les Forques per tal que agrupi totes les antenes que actualment es troben en el mateix Pla de les Forques i les existents al centre de La Seu per tal de minimitzar l’impacte paisatgístic.

També es ressalta la necessitat de recuperar el projecte de construir una Torre de Comunicacions al Pla de les Forques que centralitzi totes les torres i antenes de comunicacions que actualment operen a La Seu,

Hi ha la necessitat de buscar el finançament necessari al Govern central i a la Generalitat per a la construcció de la citada Torre de Comunicacions. Una vegada realitzat l’estudi i resolt el finançament de l’obra es pretén encarregar el projecte constructiu de la Torre per complir amb les finalitats citades. Al mateix temps, aquesta actuació pretén ser una nova fita visual de la ciutat.

Des de l’any 2002 existeix unanimitat per part dels diferents grups polítics de l’Ajuntament entorn de la necessitat de construir una torre de comunicacions al Pla de les Forques per tal de centralitzar totes les antenes que actualment hi ha distribuïdes pel centre de La Seu i al mateix indret del Pla de les Forques.

Els últims anys, el nombre de torres, antenes i parabòliques ha seguit augmentant, sobretot al capdamunt del Pla de les Forques, sense que aquest fet hagi suposat una disminució de les que es troben al centre de la ciutat.

Un dels objectius principals del projecte de Territorios Digitales era la construcció d’una torre de comunicacions que donés aquest servei sense que aquesta actuació s’hagi arribat a materialitzar.

L’Ajuntament ha de garantir una infraestructura que doni servei a les diferents antenes que actualment hi ha escampades pel centre de la Seu i al mateix Pla de les Forques.