dimecres, 17 de febrer del 2010

Proposta de Pacte d’Austeritat

Des del grup municipal del PSC-Progrés a l’Ajuntament de la Seu hem proposat un Pla d’Austeritat a tres anys (2010-2012) per tal de reduir l’excés de despesa actual i adaptar el pressupost municipal a la situació de crisi econòmica.

Des de Progrés es pretén impulsar un acord entre tots els grups municipals per tal que en un termini de tres anys es puguin redreçar les finances municipals, reduint la despesa de forma gradual en els pressupostos del 2010, 2011 i 2012, per tal d’arribar a un estalvi d’entre un milió i 1,2 milions d'euros.

És imprescindible trobar l’equilibri entre els ingressos i les despeses ordinàries. Portem una colla d’anys on la despesa ordinària és més gran que els ingressos ordinaris de l’Ajuntament. En els darrers exercicis, s’han obtingut molts ingressos extraordinaris que s’han destinat a finançar despesa del dia a dia. I, avui, aquesta situació es veu agreujada amb la crisi econòmica.

Si no es canvia la tendència actual, cada vegada serà més difícil mantenir uns mínims de qualitat en serveis bàsics i essencials com netejar els carrers, manteniment d’espais i jardins públics, el servei de llar d’infants... La reducció pressupostària s’hauria de realitzar en les despeses de personal (Capítol 1), les despeses de funcionament de determinats serveis, activitats festives i de propaganda (Capítol 2) i en una simplificació de l’administració municipal actual.

Cal racionalitzar l’estructura i el funcionament de l’administració municipal que, al llarg dels últims anys, ha crescut d’una manera excessiva a través de la creació de societats, consorcis i organismes diversos que suposen un cost difícil d’assumir per un Ajuntament com el de La Seu.

De fet, la gran part de les funcions d’aquestes noves entitats sempre les havia fet el mateix ajuntament a un cost molt menor. No podem esperar a les eleccions del maig de 2011 per prendre les mesures que permetin corregir aquesta situació, com més esperem, més ens costarà de sortir-ne.

dimecres, 10 de febrer del 2010

Ajudes anticrisi?

Us adjunto un resum de la polèmica entorn dels ajuts anticrisi.

El grup municipal del PSC-Progrés a l’Ajuntament de la Seu lamenta que, de la bossa d’ajudes anticrisi pel 2009, només se n’han aportat 28.000 € extraordinaris dels 175.000 € anunciats en un principi.


Progrés lamenta que s’han de deixat de gastar més de 60.000 € de la bossa anticrisi per la incapacitat d’aprovar unes bases ajustades a les necessitats de les persones que més ho necessiten. S’ha prioritzat la burocràcia per sobre de la sensibilitat amb les persones que necessitaven aquesta ajuda. Durant el 2009 s’han denegat més de 70 sol·licituds on demanaven, entre d’altres, ajudes pel menjador, un calefactor, ajudes per llibres....


Des del mateix grup municipal es va demanar un certificat de la intervenció municipal de l’Ajuntament per tal de conèixer les dades de la partida pressupostària que contenia la bossa d’ajudes anticrisi (s’adjunta al final). Fonts del grup municipal denuncien que “quan l’alcalde va veure les dades del certificat d’intervenció, el dia abans de lliurar-nos-el, es va afanyar a dir que el programa havia estat un èxit, faltant flagrantment a la veritat”.


Progrés també recorda que, en el moment d’aprovar el pressupost 2009, ja es va denunciar que la major part dels diners de la bossa anticrisi ja existien als anys anteriors i únicament s’ajuntaven tots en una sola partida sense aportar recursos extraordinaris. Tot plegat, només responia a una maniobra de propaganda que s’ha vist confirmada quan ha acabat l’any 2009.


Fonts del grup municipal del PSC-Progrés comenten que “estem acostumats a veure grans titulars sense resoldre realment les necessitats de la gent i, en aquesta ocasió a més s’ha tingut falta de sensibilitat per la situació de moltes famílies de la Seu”.


També es comenta que “primer van dir que es creava una partida de 175.000 €, després diuen que ha estat de 100.000 € i, finalment, només s’han donat 28.000 € extres”.

divendres, 5 de febrer del 2010

Amàlia Sanz deixa de ser regidora de l'Ajuntament

Durant l'últim plenari es van anunciar alguns canvis entre els regidors de Progrés degut a la renúncia de la regidora Amàlia Sanz, que ha d’abandonar la política municipal per motius professionals. L’Amàlia Sanz (47 anys), professora de música i empresària, ocupava la posició número tres de la llista per a les eleccions municipals del 2007 i exercia de regidora de l’Ajuntament des del 2003.


En el seu lloc, entrarà a formar part del consistori com a regidor del PSC-Progrés el Lluís Sánchez i Cortés. En Lluís acumula una experiència de 8 anys com a regidor en dues legislatures anteriors, té 44 anys i és formador viari.




dijous, 4 de febrer del 2010

Augment del 30% del rebut de les escombraries

El grup municipal del PSC-Progrés a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell es mostra totalment contrari a l’augment del 30% de les taxes de recollida d’escombraries aprovades per la Mancomunitat de l’Urgellet. Per aquest motiu, es presentarà una proposta al plenari de l'Ajuntament del proper dilluns dia 1 de febrer, per què el Ple es pronuncií en contra i demani a la Mancomunitat la suspensió de l’augment del 30% de la taxa per a la recollida d’escombraries aprovada el dia 20 de novembre de 2009.

Progrés recorda que la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, en sessió de 20 de novembre passat, va aprovar inicialment la modificació de l’ordenança reguladora de la taxa per a la recollida d’escombraries, acord que va ser recorregut pel grup municipal del PSC-Progrés, cosa que de moment ha paralitzat la seva entrada en vigor. És per aquest motiu que ara es demana el pronunciament del Ple de l'Ajuntament i així poder paralitzar-ho definitivament.

Segons Progrés, és del tot necessari que el plenari de l’Ajuntament es pronunciï al respecte al tenir La Seu, un paper molt important a la Mancomunitat, ja que els urgellencs aportem, aproximadament, un 80% dels ingressos de la Mancomunitat.

Aquesta nova Ordenança modifica la quota a pagar per a tots els habitatges i per a tots els establiments comercials i/o de restauració corresponent a tots els serveis de recollida, paper, vidre, envasos, fracció orgànica i els voluminosos, així com el servei de deixalleria. Augmenten tots els conceptes un 30 % per a l'any 2010.


Des de Progrés s’afirma que la situació econòmica actual desaconsella l’augment del 30% de la taxa i, per tant de la pressió fiscal, amb més impostos sobre els ciutadans. A més, en el moment d’aprovar els nous preus, no es van explicar el més mínim els continguts de les noves ordenances de la Mancomunitat, ni als ciutadans ni als diferents grups municipals de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.


També es recorda que la Mancomunitat té contractat el servei de recollida, mitjançant una concessió administrativa fins a l’any 2015, amb un preu ja establert a l’inici de la concessió, l’any 2008, fet que no justifica un augment dels costos de la recollida.