dilluns, 10 de maig del 2010

La sanitat dels transfronterers


El projecte de llei del Parlament ha estat impulsat per la Consellera Geli i pretén universalitzar l’accés a la sanitat als pocs col·lectius que encara estaven sense cobertura, com els transfronterers amb el Principat d'Andorra.


La Consellera Geli va assegurar la seva aprovació abans de l’estiu, en una reunió mantinguda amb representants de Progrés aquesta setmana.


Després de molts anys, la Generalitat inicia els tràmits per resoldre la situació anòmala que es produïa amb les famílies dels ciutadans de la Seu i comarca que es desplacen a Andorra cada dia per treballar. Cal destacar la receptivitat i bona predisposició que des del primer moment ha tingut la Consellera Marina Geli per resoldre d'una vegada per totes aquesta situació de discriminació que patien algunes de les famílies de La Seu.


La Conselleria de Salut, Marina Geli, confia que el Parlament de Catalunya aprovi abans d'acabar el mes de juliol aquest projecte de Llei, impulsat pel seu Departament i que garantirà l’accés a la sanitat pública als treballadors fronterers. D’aquesta manera, s’espera que les persones beneficiades hi puguin tenir accés després de l’estiu, una vegada es faci la publicació al butlletí oficial i els tràmits interns de sanitat.


Des de Progrés hem mantingut vàries reunions i contactes durant els últims mesos amb la Consellera Geli per tal d’exposar la necessitat i urgència de resoldre aquest greuge comparatiu en matèria sanitària de les persones que viuen a la Seu i treballen a Andorra, trobant sempre voluntat de resoldre positivament, per part de la Consellera i dels tècnics del seu departament.


Per tant, després de les compareixences d’experts i de l’associació de transfronterers del passat mes de març, a la comissió que estudia aquesta Llei al Parlament de Catalunya, aquest projecte de Llei arribarà al tràmit final per a la seva aprovació abans d'acabar l'estiu.


En la seva intervenció al Parlament,el passat mes de març, la Consellera de Salut, Marina Geli, va assenyalar que “amb la normativa actual es quedava un 0,7% de la població de Catalunya amb dificultats per accedir a la sanitat pública”. A més afegia que “hi ha persones que resideixen a Catalunya i que treballen a Andorra que tenen dificultats per accedir-hi” referint-se als fronterers.


El cost econòmic que suposarà l’aprovació d’aquesta nova llei serà aproximadament de dos milions d’euros. D’aquesta manera, es donarà resposta a una sèrie de reivindicacions de molts anys d’aquestes persones. El projecte de llei també recull la necessitat de signar un conveni entre el Govern català i Andorrà per tal de detallar les relacions o les compensacions entre ambdós Governs.


Des de La Seu hem treballat molt per tal d’explicar i sensibilitzar a la Conselleria de Salut de la problemàtica dels transfronterers, quan estigui resol, caldrà felicitar a totes les persones que ho hauran fet possible, començant per la gent de l'associació de fronterers. És important que hi hagi el consens de tots els grups polítics i també que s’hagi comptat amb la opinió del col·lectiu de fronterers al mateix Parlament.